Sıkça Sorulan Sorular (SSS)
Doçentlik başvurusunda başarısız bulundum ve dava açmayı düşünüyorum. Ancak dava açmam yeniden doçentlik başvuru yapmamı engeller mi?
Dava açmaya karar vermeniz ve dava açmanız durumunda yargılama süresi devam ederken yeniden doçentlik başvurusu yapmanız önünde yasal bir engel yoktur. Nitekim Doçentlik Yönetmeliği eski düzenlemesinde böyle bir fıkra barındırmakta iken Danıştay Sekizinci Dairesinin 26/5/2023 tarihli ve E.:2021/5288; K.:2023/2864 sayılı kararı ile ilgili hüküm iptal edilmiştir. Ancak ÜAK güncel doçentlik başvurularına dair her dönem yayınladığı sıkça sorulan sorularının “53. Sorusunda: Henüz sonuçlanmamış Doçentlik Başvurusu bulunan adaylar yeni dönemde başvuru yapabilir mi?” (https://www.uak.gov.tr/Documents/docentlik/2025/2025-mart-donemi/2025M_SikcaSorulanSorularveCevaplari_28022025.pdf) sorusuna cevap olarak hayır yanıtını vermiştir. Bu durumdan dava süreci ile ilgili şu bağlantı kurulabilecektir. Adayın dava konusu yapmış olduğu doçentlik başvurusu etik veya asgari gerekçelerle iptal edilmiş veya başka bir sebeple yargılama sürecinde jüri sürecine dönülmesini gerektiren bir durum oluşmuş ise adayın dava konusu başvurusu yargı kararıyla devam eder pozisyona geldiğinden adayın yeniden yapacağı başvuru dikkate alınmayabilecektir. Bir örnekle izah etmek gerekirse; aday 2024 ekim döneminde başvuru yapmış ve başvurusu etik ihlal kararı neticesinde iptal edilmiş olsun. Bu aday ilgili işleme karşı dava açmış olduğunda yargılama sırasında etik ihlal bulunmadığı kararı neticesinde süreci kaldığı yerden devam ettirilirse ve aday 2026 mart döneminde yeniden başvuru yapmak isterse adayın 2024 ekim dönemi başvuru sürecinin devam ettiği söylenebilecektir. Ancak bu durum yargılama safhasının çeşitli sebeplerle uzun sürmesi durumunda meydana gelebilecek bir durum olup uygulamada pek de karşılaşılan durum değildir.
2-Doçentlik başvurumda başarısız bulunmam sebebiyle dava açtım ancak dava sürecinde alınan bilirkişi raporu tekrar başvuru yapmam durumunda jüri üyeleri tarafından görülebilir mi?
Dava süreciniz doçentlik başvuru sürecinden farklı bir süreç olup yargılama safhasında dosyaya giren delil ve bilirkişi raporları sonraki dönemde yapacağınız doçentlik başvurularınızı etkilemez. ÜAK daha sonraki başvurunuzda jüri üyelerinin bilgisine dava sürecinizi ve bilirkişi raporlarını sunmaz.
3-Doçentlik başvurum asgari şartları sağlamadığım gerekçesiyle iptal edildi. Bu durumda itiraz ve dava açma sürem 15 gün mü olacaktır?
Adayın başvurusunun asgari şartları sağlamadığı gerekçesiyle iptal edilmesi durumunda doçentlik komisyonuna itiraz veya dava açma süresi 60 gündür. 15 günlük süre yalnızca etik savunma istenmesi durumunda geçerli olan bir süredir. (https://www.yok.gov.tr/Sayfalar/Kurumsal/mevzuat/bilimsel-arastirma-ve-etik-yonetmeligi.aspx)
4-Doçentlik başvurum asgari koşulları sağlamadığım gerekçesiyle iptal edildi. Diğer jüri üyelerinin başarılı/başarısız raporlarını Üniversitelerarası Kurul’dan isteyebilir miyim? Dava sürecine taşımam durumunda ilgili raporlar mahkemece ÜAK’tan iste
Adayın başvurusunun asgari şartları taşımadığı gerekçesiyle iptal edilmesi durumunda asgari iddiasında bulunan jüri üye/üyeleri dışındaki jürilerin raporları adayın sisteminde açılmaz. Adayın süresi komisyon tarafından da asgari koşulları sağlamadığı yönünde karar ile neticelenmesi durumunda diğer jürilerin değerlendirmeleri öğrenilememektedir. Ancak aday dilerse kendisi/vekili aracılığı ile diğer jüri raporlarının verilmesini talep edebilecektir. Uygulamada bu yönde yapılan talebe karşılık verilmemekte olup buna dair dava yoluna gidilebilecek olmakla asgari sebeple başvurunun iptali işlemine dava açması durumunda yargı mercii tarafından ilgili tüm bilgi ve belgelerin gönderilmesi talep edilmektedir.
5-Doçentlik başvurum yayınlarımda etik ihlal bulunduğu kararı alınarak iptal edildi. Bu durumda üniversitem tarafından disiplin soruşturması ile karşılaşır mıyım? Bağlı bulunduğum kurum ÜAK’ın almış olduğu etik ihlal kararı ile bağlı mıdır? ÜAK’ın et
Doçentlik başvurunuz yayınlarınızda etik ihlal bulunduğu gerekçesiyle iptal edilmesi durumunda üniversite bünyesinde çalışan bir aday olmanız halinde üniversiteniz sizden ilgili iddialara yönelik olarak yazılı veya sözlü savunma talep edebilmektedir. Nitekim ÜAK etik inceleme süreci ile ilgili yazısında İnceleme neticesinde etik ihlalde bulunduğu tespit edilen adayla ilgili kararın gerekli disiplin ve diğer idarî işlemlerin başlatılması amacıyla bilgi ve gereği için adayın bağlı olduğu kuruma ve gerekli görülen hallerde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bildirileceğini ifade etmiştir. (https://www.uak.gov.tr/etik-inceleme) Bu durumda ÜAK ve üniversitelerin kesinkes birlikte hareket etmesi gibi bir durumdan söz edilemeyecek ise de ÜAK tarafından bağlı bulunan kurum bilgilendirilmektedir. Diğer yandan üniversitelerin kendi etik yönergeleri olmakla beraber disiplin soruşturmalarını kendi oluşturacakları etik kurulun başlatacağı soruşturma ile yürütmektedir. Üniversite ilgili iddialar bakımından herhangi bir soruşturma yürütülmesine gerek duymayabileceği gibi adaydan yazılı ya da sözlü savunma alarak inceleyebilir. Bunun neticesinde kendi özerk olarak disiplin soruşturmasında ÜAK’a bağlı olmadığı ve üniversitenin almış olduğu kararın da bir idari işlem olduğu dikkate alındığında bağımsız olarak yargıya taşınabileceği belirtilmelidir. Diğer yandan ÜAK tarafından alınan etik ihlal kararını yargıya taşımanız durumunda derdest davanız olması sebebiyle sürecin yargıya taşınması ve alınacak nihai kararın idareyi bağlayıcı nitelikte olması sebebiyle soruşturma açılması durumunda yargı süreci bekletici mesele yapılabilecektir.
6-Eser inceleme sürecinde başarısız bulundum. Dava açmam ve kazanmam durumunda ÜAK yeniden bir jüri heyeti mi belirleyecektir?
Eser inceleme ve değerlendirme süre cinde başarısız bulunmanız durumunda dava açtığınızda taktirde kural olarak doçentlik sürecinizin son aşamasında olmanız sebebiyle yeniden bir jüri sürecine dönmeyecek ve davanız başarılı/başarısız olduğunuz yönünde neticelenecektir. Ancak istisnai olarak özel durumların mevcut olması halinde adayın tekrar jüri sürecine döndüğü örnekler mevcuttur.
7-Doçentlik başvurusunda bulundum ancak etik inceleme sürecim çok uzun zamandır devam ediyor belirli bir inceleme süresi var mıdır? Etik ihlal bulunmadığı kararı çıkması durumunda kaybolan haklarım için ne yapılabilir?
ÜAK tarafından adayın dosyasını incelemek için jüri üyelerine süreç içerisinde inceleme süresi verilmekte ise de sonrasında adayın iddialara karşı savunmasının istenmesi ve iddia ve savunmaların etik komisyona gitmesi aşamaları için öngörülmüş bir kanuni süre yoktur. Nitekim etik komisyon inceleme aşamasında gerekli görmesi halinde uzman görüşü alınmasına karar verebilmektedir. Bu durumda adayın dosyası uzmanlara gönderilmekte olup uzmanların raporlarını göndermesi beklenmektedir. Bu anlamda ilgili Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’nin m.8/5 hükmünde; “Bilirkişiler dosya kendilerine ulaştığı andan itibaren en geç bir ay içerisinde konuya ilişkin raporunu kendisine gönderilen örneğe uygun olarak hazırlayıp gönderirler. Bu süre bir defaya mahsus olmak üzere en çok bir ay uzatılabilir.” Sürelerine yer vermiş olup bu durumda komisyonun en fazla uzman görüşü almasının 2 ayı bulduğu söylenebilecektir. Buna karşın komisyonun incelemesini ne kadar sürede tamamlayacağına ilişkin ilgili yönergede ya da başka bir yerde öngörülmüş yasal bir süre mevcut değildir. Bu durumda açıkça idareye geniş bir alan tanımakta olup uygulamada incelemesi 1 yıla kadar uzayan adaylar bulunmaktadır. Nitekim adayın dosyasının incelenmesinin bu kadar uzun süre incelemede kalması ve sonrasında etik ihlal bulunmadığı kararı alınması halinde süreci devam edecektir. Ancak aday geçen zaman diliminde maddi manevi birçok hak kaybına uğrayabilecek olup bu hak kaybının uzman bir avukat ile görüşülerek yargıya taşınması ve zararın tazmini hususu değerlendirilmelidir.
8-Doçentlik başvurumda yedek jüri üyeleri de etik ihlal iddiasında bulunarak etik komisyona sevk edebilir mi? Böyle bir iddia komisyon tarafından dikkate alınır mı?
Doçentlik başvurunuzda belirlenen yedek jüri üyelerinize de dosyanız en başta gönderilmekte olup onların da çalışmalarınızda etik ihlal bulunduğu yönünde rapor düzenlemesi halinde başvurunuz durdurularaktır. Böyle bir iddia ilgili etik komisyon incelenecek ve iddialar bakımından savunmanız istenecektir.
9-Doçentlik başvurumun iptali işlemine karşı açtığım davada bilirkişi incelemesi yaptırılması kararı alınırsa bu bilirkişiler kim tarafından belirlenmektedir?
Doçentlik başvurunuzun herhangi bir sebeple (etik, asgari yahut eser inceleme ve değerlendirme) iptal edilmesi durumunda ilgili işlemi yargıya taşımanız halinde uyuşmazlığın çözümlenebilmesi teknik incelemeyi gerektirdiği durumlarda mahkemece bilirkişi incelemesi yaptırılması kararı alınmaktadır. Bu durumda dosyanızın incelenmesi için belirlenecek bilirkişiler mahkeme tarafından seçilmekte olup mahkemece YÖK’ten isim listesi istenebileceği gibi çeşitli Üniversitelere müzekkere yazılarak inceleme yapabilecek isimler ve bilgileri istenebilmektedir. Nihayetinde gelen isim listesi içinden mahkemece 3 isim belirlenmektedir.
10-Doçentlik başvurumun iptali işlemine karşı açtığım davada bilirkişilere itiraz etme hakkım var mıdır?
Dava sürecinde uyuşmazlığın bilirkişilerle çözümlenmesi kararı alınmış ise mahkeme bilirkişi seçimi yapacak olup bundan sonra yalnızca davacı için değil bilirkişiler de dahil olmak üzere tüm taraflar için itiraz ve mazeret sunma hakkı vardır. Nitekim mahkemece alınacak bir kararla bilirkişi isimleri taraflara bildirilmekte olup bu husus sorulmaktadır. Tarafların herhangi birinin yahut birkaçının itirazı/mazereti olması durumunda bunları bildirmek için süre verilip sonrasında itirazlara yönelik de bir karar alınacaktır. Bu durumda elbette davacının mahkemenin seçtiği isimlere itiraz hakkı olduğundan bahsedilebilecektir.